Αγαπητοί Φοιτητές,
Καλώς Ορίσατε στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΔΙΠΑΕ!
Στο σύνδεσμο αυτό θα βρείτε χρήσιμες (θέλουμε να πιστεύουμε) πληροφορίες που αφορούν στις Σπουδές σας στο Τμήμα.
Διάρκεια Σπουδών
Η ελάχιστη διάρκεια των Σπουδών είναι δέκα (10) εξάμηνα και περιλαμβάνει τον αριθμό των εξαμηνιαίων προγραμμάτων διδασκαλίας και εκπόνησης της υποχρεωτικής Διπλωματικής Εργασίας ή/και της προαιρετικής Πρακτικής Άσκησης.
Η ανώτατη διάρκεια φοίτησης δε μπορεί να υπερβαίνει τον ελάχιστο αριθμό εξαμήνων που απαιτούνται για την λήψη του Πτυχίου, σύμφωνα με το ενδεικτικό Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος, προσαυξανόμενο κατά τρία (3) έτη. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις είναι δυνατή με απόφαση της Συγκλήτου του ΔΙΠΑΕ και ύστερα από πλήρως αιτιολογημένη εισήγηση της Συνέλευσης του Τμήματος και σχετική αίτηση του Φοιτητή, η παράταση της ανώτατης διάρκειας φοίτησης του αιτούντος, μέχρι και δύο (2) ακόμη εξάμηνα.
Μετά από έγγραφη αίτησή τους στη Γραμματεία του Τμήματος, οι Φοιτητές έχουν το δικαίωμα να διακόψουν τις Σπουδές τους στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών (αναστολή φοίτησης), για όσα εξάμηνα (συνεχόμενα ή μη) επιθυμούν, όχι όμως για περισσότερα από δέκα (10) εξάμηνα. Μετά τη λήξη της διακοπής σπουδών, οι Φοιτητές επανέρχονται στο Τμήμα.
Εγγραφή
Φοιτητές καθίστανται όσοι εγγράφονται στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΔΙΠΑΕ μετά από επιτυχία στις εισαγωγικές εξετάσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, από μετεγγραφή ή από κατάταξη (ως Πτυχιούχοι άλλων Τμημάτων ή Σχολών) σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Οι εγγραφές των νεοεισαγόμενων Φοιτητών λαμβάνουν χώρα μέσα στα χρονικά όρια που ορίζονται κάθε φορά με τις Υπουργικές αποφάσεις.
Για την εγγραφή του ο Φοιτητής ή κάποιο νομίμως εξουσιοδοτημένο πρόσωπο, καταθέτει στη Γραμματεία του Τμήματος τα ακόλουθα δικαιολογητικά :
- Εκτυπωμένη την ηλεκτρονική αίτηση εγγραφής
- Αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας ή άλλου δημόσιου εγγράφου από το οποίο να αποδεικνύονται τα ονομαστικά τους στοιχεία και η ακριβής ημερομηνία γέννησης
- Εκτύπωση βεβαίωσης ΑΜΚΑ
- Μία φωτογραφία
- Δήλωση συγκατάθεσης επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων.
- Αίτηση εγγραφής.
Δήλωση μαθημάτων – Ανανέωση εγγραφής
Δύο εβδομάδες περίπου μετά την έναρξη του κάθε εξαμήνου, οι Φοιτητές πρέπει να υποβάλλουν δήλωση μαθημάτων, η οποία θα περιλαμβάνει τα μαθήματα που αποφασίζουν να παρακολουθήσουν στο συγκεκριμένο Εξάμηνο Σπουδών.
Αυτό γίνεται μέσω της Ηλεκτρονικής Γραμματείας του ΔΙΠΑΕ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση (www.egram.ihu.gr).
Η δήλωση μαθημάτων του φοιτητή υπόκειται στους ακόλουθους κανόνες:
(α) Το ανώτατο όριο των πιστωτικών μονάδων (Π.Μ.) ECTS που μπορεί να δηλώσει ένας/μία Φοιτητής/τρια εξαρτάται από το έτος σπουδών στο οποίο βρίσκεται με βάση την εισαγωγή του στο Τμήμα. Πιο συγκεκριμένα:
- Κατά το 1ο έτος των σπουδών του δύναται να δηλώσει μέχρι 30 Π.Μ. ανά εξάμηνο.
- Κατά το 2ο έτος των σπουδών του δύναται να δηλώσει μέχρι 48 Π.Μ. ανά εξάμηνο.
- Κατά το 3ο έτος των σπουδών του δύναται να δηλώσει μέχρι 60 Π.Μ. ανά εξάμηνο.
- Κατά το 4ο έτος των σπουδών του δύναται να δηλώσει μέχρι 60 Π.Μ. ανά εξάμηνο.
- Από το 5ο έτος των σπουδών του και άνω δύναται να δηλώσει μέχρι 60 Π.Μ. ανά εξάμηνο.
(β) Οι Φοιτητές/τριες οφείλουν να προβαίνουν σε σειριακή δήλωση, ήτοι, να δηλώνουν κατά προτεραιότητα τα μαθήματα που χρωστούν από τα προηγούμενα έτη φοίτησης, ξεκινώντας από το 1ο έτος. Στη συνέχεια δηλώνουν τα μαθήματα του τρέχοντος εξαμήνου και, εάν τους περισσέψουν Π.Μ., μπορούν να δηλώσουν και μαθήματα από επόμενα έτη.
Με αυτή τη δήλωση κάθε Σπουδαστής αποκτά το δικαίωμα:
– Να παραλάβει τα διδακτικά βοηθήματα (βιβλία, σημειώσεις κ.λπ.).
– Να συμμετέχει στις εξετάσεις των μαθημάτων που δήλωσε. Φοιτητής που δεν ανανέωσε την εγγραφή του για δύο (2) συνεχόμενα ή για τρία (3) μη συνεχόμενα Εξάμηνα Σπουδών χάνει τη δυνατότητα να συνεχίσει τις Σπουδές του στο ΔΙΠΑΕ και διαγράφεται από τα μητρώα του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών.
Διδακτικά βοηθήματα
Στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΔΙΠΑΕ το διδακτικό έργο υποστηρίζεται από τα αντίστοιχα συγγράμματα ή/και σημειώσεις. Σύμφωνα με την υπ’ αριθμό Φ.1/76244/Β3 Υπουργική Απόφαση ΦΕΚ 957/ τεύχος Β/30-6-2010, η επιλογή και διανομή των συγγραμμάτων σε όλα τα Πανεπιστήμια της χώρας γίνεται μέσω της διαδικτυακής υπηρεσίας ΕΥΔΟΞΟΣ (www.eudoxus.gr).
Τα συγγράμματα αυτά χορηγούνται δωρεάν στους Φοιτητές από τα αντίστοιχα «σημεία διανομής», στην αρχή του εκάστοτε Εξαμήνου Σπουδών, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, με την επίδειξη της Φοιτητικής Ταυτότητας (Πάσο) και της Δήλωσης Μαθημάτων. Στην περίπτωση του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, το σημείο διανομής βρίσκεται στο Βιβλιοστάσιο της Πανεπιστημιούπολης Σερρών, στο υπόγειο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης.
Μαθήματα Σπουδών
α. Οι Σπουδές στο Τμήμα περιλαμβάνουν 49 μαθήματα (βλέπε Πρόγραμμα Σπουδών) και είναι οργανωμένες με βάση:
- Τα εξαμηνιαία μαθήματα, τα οποία διακρίνονται σε υποχρεωτικά, κατ’ επιλογήν υποχρεωτικά και προαιρετικά, και
- Την κατεύθυνση σπουδών που επιλέγει ο Φοιτητής.
Τα υποχρεωτικά μαθήματα, είναι μαθήματα, τα οποία κάθε Φοιτητής πρέπει οπωσδήποτε να παρακολουθήσει.
Τα κατ’ επιλογήν υποχρεωτικά μαθήματα, είναι μαθήματα που επιλέγονται από τους Φοιτητές από έναν πίνακα περισσοτέρων μαθημάτων.
β. Η εκπαιδευτική διαδικασία κάθε μαθήματος περιλαμβάνει μία ή περισσότερες από τις παρακάτω μορφές: Θεωρία, Ασκήσεις Πράξης, Εργαστήριο. Οι Φοιτητές παρακολουθούν όλα τα μαθήματα του Προγράμματος Σπουδών τους, σύμφωνα με τη δήλωσή τους.
Αν ο αριθμός των ωρών διδασκαλίας που πραγματοποιήθηκαν σ’ ένα μάθημα (καθ’ όλο το διδακτικό εξάμηνο) είναι, για οποιοδήποτε λόγο, μικρότερος από τα 2/3 του προβλεπόμενου χρόνου στο Πρόγραμμα Σπουδών, τότε το μάθημα αυτό θεωρείται ότι δεν διδάχθηκε. Η διαπίστωση αυτή γίνεται κατά τη λήξη του Εξαμήνου με πράξη και ευθύνη του Προέδρου του Τμήματος.
γ. Διδακτικές μονάδες: Κάθε μάθημα του Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών χαρακτηρίζεται από έναν αριθμό πιστωτικών μονάδων, οι οποίες εκφράζουν το φόρτο εργασίας που απαιτείται για την ολοκλήρωση των στόχων ενός Ακαδημαϊκού Προγράμματος από τον εκάστοτε Φοιτητή.
δ. Βαθμολογία Μαθημάτων: Η βαθμολογία σε όλα τα μαθήματα εκφράζεται με την αριθμητική κλίμακα μηδέν έως δέκα (0 – 10), με βάση επιτυχίας το βαθμό πέντε (5).
Ειδικότερα, όσον αφορά στην επιτυχή παρακολούθηση εργαστηριακού μαθήματος ή του εργαστηριακού μέρους κάποιου μικτού μαθήματος, απαιτείται ο Φοιτητής να έχει διεξαγάγει με επιτυχία το 80% των ασκήσεων που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του Εξαμήνου. Την τελευταία εβδομάδα του Εξαμήνου μπορούν να διεξάγονται συμπληρωματικές εργαστηριακές ή πρακτικές ασκήσεις για όσους Φοιτητές έχουν αποτύχει ή απουσιάσει σε ποσοστό μέχρι 30% των ασκήσεων που πραγματοποιήθηκαν.
Ο βαθμός του εργαστηρίου ή του εργαστηριακού μέρους μικτού μαθήματος είναι, ανάλογα με τη φύση του μαθήματος, ο μέσος όρος όλων των επιμέρους βαθμών των ασκήσεων που ο Φοιτητής έχει διεξαγάγει με επιτυχία ή οι βαθμοί σε εξετάσεις που διεξάγονται τμηματικά ή τελικά σε όλη την ύλη του εργαστηρίου. Σε περίπτωση αποτυχίας στις ενδεχόμενες τελικές εξετάσεις υπάρχει δυνατότητα απ’ ευθείας τελικής εξέτασης σε επόμενα εξάμηνα.
Ο τελικός βαθμός θεωρητικού μαθήματος ή του θεωρητικού μέρους μικτού μαθήματος, είναι ο βαθμός της τελικής εξέτασης στο μάθημα. Ο τελικός βαθμός του μεικτού μαθήματος (θεωρία + εργαστήριο), προκύπτει από το συνυπολογισμό των βαθμών θεωρητικού και εργαστηριακού μαθήματος που αποτελούν μέρη του μεικτού μαθήματος, με συντελεστές που κυμαίνονται μεταξύ 0,40 και 0,60 και έχουν άθροισμα ένα (1). Η κατανομή αυτή καθορίζεται με βάση τις ώρες και τις συνθήκες διδασκαλίας, καθώς και τη φύση κάθε μέρους του μαθήματος.
Εξετάσεις
Όσον αφορά στα μαθήματα που διεξάγονται σε κάθε Εξάμηνο (Χειμερινό ή Εαρινό), υπάρχει ΜΙΑ (1) εξεταστική περίοδος, της οποίας η διάρκεια είναι τρεις εβδομάδες. Τόσο στο Χειμερινό, όσο και στο Εαρινό Εξάμηνο η αντίστοιχη εξεταστική περίοδος πραγματοποιείται μετά τη λήξη των μαθημάτων του εξαμήνου.
Στις εξεταστικές αυτές, ο κάθε Φοιτητής έχει δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις μόνο των μαθημάτων που επέλεξε με τη δήλωσή του στην αρχή του συγκεκριμένου εξαμήνου. Υπάρχει και μια τρίτη εξεταστική περίοδος, η οποία πραγματοποιείται το Σεπτέμβριο, δηλαδή με τη λήξη του κάθε Ακαδημαϊκού Έτους, και στην οποία οι Φοιτητές μπορούν να εξεταστούν σε όλα τα μαθήματα που δήλωσαν στη διάρκεια του συγκεκριμένου Ακαδημαϊκού Έτους.
Είναι προφανές ότι, ένας Φοιτητής ο οποίος σε κάποιο μάθημα της Α΄ εξεταστικής περιόδου βαθμολογήθηκε με βαθμό μεγαλύτερο ή ίσο του πέντε (5), δεν συμμετέχει στη Β΄ εξεταστική περίοδο.
Τομείς – Κατευθύνσεις
Με το πέρας του 6ου Εξαμήνου των Σπουδών, οι Φοιτητές υποχρεούνται να επιλέξουν την «Κατεύθυνση Σπουδών» που επιθυμούν να ακολουθήσουν, μεταξύ των παρακάτω τριών Τομέων μαθημάτων:
- Κατασκευαστικός Τομέας, όπου προσφέρονται μαθήματα Ειδικότητας, όπως Εργαλειομηχανές, Ηλεκτρομηχανολογικές Εγκαταστάσεις, Μηχανικές Διαμορφώσεις, Βιομηχανική Ρομποτική, Ανυψωτικές και Μεταφορικές Μηχανές, Χυτεύσεις – Συγκολλήσεις, Υπολογιστικές Μέθοδοι Μορφοποίησης, κ.ά..
- Ενεργειακός Τομέας, όπου προσφέρονται μαθήματα Ειδικότητας, όπως Στροβιλομηχανές, Θέρμανση – Ψύξη – Κλιματισμός, Ατμοστρόβιλοι – Ατμολέβητες και Ενεργειακά Συστήματα, Μηχανές Εσωτερικής Καύσης, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, κ.ά..
- Τομέας Βιομηχανικής Διοίκησης, όπου προσφέρονται μαθήματα Ειδικότητας, όπως Επιχειρησιακή Έρευνα, Σύγχρονο Επιχειρηματικό Περιβάλλον, Διαχείριση Αποθεμάτων, Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας, κ.ά..
Η επιλογή του Τομέα μαθημάτων που επιθυμεί να ακολουθήσει ο Φοιτητής, γίνεται με έγγραφη αίτησή του, η οποία χορηγείται από τη Γραμματεία του Τμήματος.
Εάν κάποιος Φοιτητής, αφού δηλώσει ότι ακολουθεί έναν συγκεκριμένο Τομέα, κρίνει ότι επιθυμεί να αλλάξει κατεύθυνση Σπουδών, μπορεί να το κάνει, με έγγραφη αίτησή του στη Γραμματεία του Τμήματος. Με την αλλαγή αυτή, ο Φοιτητής υποχρεούται να ολοκληρώσει όλα τα μαθήματα του Τομέα που επιλέγει, ενώ, όσον αφορά στα μαθήματα που πιθανόν να ολοκλήρωσε στον προηγούμενο Τομέα, μετατρέπονται σε προαιρετικά και δεν υπολογίζονται στη λήψη και το βαθμό του Πτυχίου.
Οι Τομείς – Κατευθύνσεις Σπουδών αναφέρονται σε συγκεκριμένες περιοχές του γνωστικού αντικειμένου του Τμήματος και συνεπώς δε διαφοροποιούν τα επαγγελματικά δικαιώματα του Διπλωματούχου του Τμήματος.
Πιστοποιητικό αποφοίτησης – Αναλυτική Βαθμολογία – Κατεύθυνση Σπουδών
Όλοι οι απόφοιτοι του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΔΙΠΑΕ λαμβάνουν, χωρίς καμία διάκριση, το Πιστοποιητικό Αποφοίτησης που επέχει θέση Αντίγραφου Διπλώματος και φέρουν τον τίτλο «Διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός».
Η λήψη του Διπλώματος συνεπάγεται την απονομή Ενιαίου και Αδιάσπαστου Τίτλου Σπουδών Μεταπτυχιακού Επιπέδου – Integrated Master (ΦΕΚ 4096/τ.Β15-07-2024).
Στο πιστοποιητικό Αναλυτικής Βαθμολογίας που επίσης λαμβάνει κάθε απόφοιτος, φαίνονται αναλυτικά όλα τα μαθήματα τα οποία παρακολούθησε. Από αυτό το πιστοποιητικό, προκύπτει το ατομικό Πρόγραμμα Σπουδών του κάθε αποφοίτου και η Κατεύθυνση που παρακολούθησε.
Βαθμός Πτυχίου – Ανακήρυξη Πτυχιούχου
Η βαθμολογία σε όλα τα μαθήματα εκφράζεται στην αριθμητική κλίμακα από μηδέν έως δέκα (0 – 10), με βάση επιτυχίας το βαθμό πέντε (5). Όλοι οι βαθμοί υπολογίζονται και καταχωρούνται με προσέγγιση δύο δεκαδικών της ακεραίας μονάδας.
Ο Βαθμός Πτυχίου εξάγεται με προσέγγιση δύο (2) δεκαδικών ψηφίων και προκύπτει από τον τύπο :
ΒΠ = (β1×δ1 + β2×δ2 + … +β50×δ50) / (δ1 + δ2 + … + δ50)
όπου β1, β2,…, β50 είναι οι βαθμοί όλων των μαθημάτων που παρακολούθησε ο Φοιτητής και δ1, δ2, …, δ50, οι αντίστοιχες διδακτικές μονάδες, ενώ το 50ο μάθημα είναι η υποχρεωτική Διπλωματική Εργασία (δ50 = 30 ΠΜ).
Ο/Η τελειόφοιτος του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών ΔΙΠΑΕ ανακηρύσσεται Διπλωματούχος εφόσον συμπληρωθούν όλες οι απαιτούμενες προϋποθέσεις (Μαθήματα, Διπλωματική Εργασία), και ειδικότερα από την ημερομηνία κατά την οποία κατατέθηκε μέσω πρωτοκόλλου της Γραμματείας του Τμήματος και η τελευταία υποχρέωση.
Χαρακτηρισμός Βαθμού Πτυχίου: 5.00 – 6.49: Καλώς 6.50 – 8.49: Λίαν Καλώς 8.50 – 10: Άριστα
Επαγγελματικά δικαιώματα
Μετά την απόφαση της Επιτροπής του άρθρου 66 του Ν. 4910/2019 (28/06/2024) που αφορά στην αντιστοίχιση του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΔΙΠΑΕ με αυτά των Πολυτεχνικών Σχολών της Χώρας, οι απόφοιτοι του Τμήματος εγγράφονται άμεσα και άνευ όρων στα μητρώα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), αποκτώντας πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα.
Έτσι, με βάση τα προσόντα που απορρέουν από την απόκτηση του Διπλώματός τους, οι απόφοιτοι του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΔΙΠΑΕ μπορούν να εργασθούν ως:
Ελεύθεροι επαγγελματίες, ασχολούμενοι με:
- Εκπόνηση μηχανολογικών μελετών, όπως, π.χ., Η/Μ μελέτες σε κτιριακές εγκαταστάσεις (οικοδομές, βιομηχανικά κτίρια, αδειοδότηση βιομηχανικών εγκαταστάσεων, μελέτες – επιβλέψεις – υλοποίηση).
- Εργολήπτες τεχνικών έργων του δημοσίου και ιδιωτών.
- Μελέτες μηχανολογικών κατασκευών (βιομηχανικές εφαρμογές, κλπ.).
- Υπηρεσίες τεχνικού συμβούλου στη βιομηχανία (ασφάλεια εργασίας, πιστοποίηση ποιότητας, κλπ.).
- Εμπορικοί αντιπρόσωποι – Βιοτέχνες
Ιδιωτικοί υπάλληλοι, στη βιομηχανία και άλλες επιχειρήσεις. Ειδικότερα:
Σε Επιχειρήσεις:
Οι απόφοιτοι του Τμήματος εργάζονται σε τεχνικές, εργοληπτικές εταιρείες, κατασκευαστικές, μελετητικές και εμπορικές επιχειρήσεις και γενικότερα σε οποιοδήποτε είδος επιχείρησης χρήζει επιστημονικής και τεχνικής υποστήριξης.
Στη Βιομηχανία:
Οι απόφοιτοι του Τμήματος εργάζονται στη διαδικασία παραγωγής, την επίβλεψη της λειτουργίας των μηχανημάτων, τη συντήρηση του εξοπλισμού, καθώς επίσης και σε Τομείς Διοίκησης και Οργάνωσης, ασχολούμενοι με τον ποιοτικό έλεγχο, την προμήθεια υλικών και τη βελτίωση των εγκαταστάσεων.
Δημόσιοι υπάλληλοι, στις τεχνικές υπηρεσίες των ΟΤΑ, σε Νομαρχίες και Περιφέρειες, καθώς επίσης και σε Οργανισμούς του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, στις ΔΕΚΟ, τη ΔΕΗ, κλπ.)
Στην Εκπαίδευση: Δευτεροβάθμια (απαραίτητη προϋπόθεση για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο είναι η φοίτηση – για ένα επιπλέον έτος – στην ΑΣΠΑΙΤΕ) ή/και τριτοβάθμια (εφόσον βέβαια διαθέτουν και τον απαραίτητο διδακτορικό τίτλο, Ph.D.).
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Με βάση τα στατιστικά στοιχεία που τηρούνται στο παράρτημα του Γραφείου Διασύνδεσης της Πανεπιστημιούπολης Σερρών και αφορούν στους αποφοίτους του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, ισχύουν τα εξής:
- Το 86% των αποφοίτων του Τμήματος βρίσκει μόνιμη απασχόληση, είτε στον ιδιωτικό είτε στον δημόσιο τομέα, κατά τους πρώτους 12 μήνες από την απόκτηση του Πτυχίου. Το υπόλοιπο 14%, είτε υπηρετεί τη στρατιωτική θητεία του είτε ακολουθεί μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα ή/και στο εξωτερικό.
- Για τους αποφοίτους που ήδη εργάζονται, έχουμε τα παρακάτω στοιχεία:
- Το 30% αυτών απασχολείται σε εργοστάσια παραγωγής, ως Πτυχιούχοι Μηχανολόγοι Μηχανικοί, στην παραγωγή, τη συντήρηση ή/και στα τμήματα σχεδιασμού της εκάστοτε βιομηχανικής μονάδας.
- 23% των αποφοίτων του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, εργάζονται σε ιδιωτικές κατασκευαστικές εταιρείες, ως Πτυχιούχοι Μηχανολόγοι Μηχανικοί. Οι τομείς του γνωστικού τους αντικειμένου με τους οποίους ασχολούνται, είναι (κατά κύριο λόγο) τα έργα κατασκευής δικτύων φυσικού αερίου, οι τομείς υποδομών στα επονομαζόμενα «μεγάλα έργα» (όπως, π.χ., αυτά διαχειρίζεται η ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε.), οι επεκτάσεις ήδη υφιστάμενων μονάδων (όπως συμβαίνει με τη μονάδα πολυαιθυλενίου στην ΕΚΟ), τα φωτοβολταϊκά συστήματα, κλπ..
- Το 24% των αποφοίτων εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες σε τεχνικά γραφεία μελετών και κατασκευών ή/και παροχής υπηρεσιών, καθώς επίσης και σε εμπορικές επιχειρήσεις.
- Το 23% απασχολείται στον Δημόσιο Τομέα, εκ των οποίων οι μισοί σε θέσεις μη σχετικές με τους Σπουδές τους στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΔΙΠΑΕ.
Εκ μέρους του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών,
-Ο-
Πρόεδρος του Τμήματος
Κώστας Κλεΐδης
Καθηγητής