ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ & ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ
του ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ του ΔΙΠΑΕ
ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ
Το περιεχόμενο των σπουδών του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ), καλύπτει το γνωστικό αντικείμενο της εφαρμογής και εξέλιξης της επιστήμης του Μηχανολόγου Μηχανικού, που αφορά στη μελέτη, σχεδίαση, ανάπτυξη, κατασκευή, και λειτουργία μηχανών, συσκευών, και εγκαταστάσεων παραγωγής, καθώς και συστημάτων παραγωγής και διαχείρισης ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των στρατηγικών διοίκησης βιομηχανικών μονάδων, με γνώμονα την οικονομία, τον σεβασμό στο περιβάλλον και την κοινωνική αποδοχή.
Θεμελιώνεται σε άρτιες βάσεις γενικών γνώσεων Φυσικής, Μαθηματικών, Πληροφορικής, και Οικονομίας, τόσο σε θεωρητικό όσο και σε εργαστηριακό επίπεδο, και συμπληρώνεται από τα μαθήματα ειδικότητας της Γενικής Μηχανολογίας, δηλαδή την εφαρμογή του αντικειμένου των βασικών μαθημάτων στον υπολογισμό και τη σχεδίαση των κατασκευών, τη διοίκηση συστημάτων παραγωγής, τον υπολογισμό, τη σχεδίαση και τη βελτίωση ενεργειακών συστημάτων, είτε στην κλασσική μορφή τους είτε ως ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στο πλαίσιο δε της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η οποία προϋποθέτει την εξειδίκευση και εμβάθυνση των Φοιτητών σε σύγχρονα γνωστικά αντικείμενα, το Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΔΙΠΑΕ είναι έτσι δομημένο ώστε:
Όσον αφορά στην Κατεύθυνση των Κατασκευαστών Μηχανολόγων Μηχανικών, έμφαση δίδεται στην εφαρμογή των κλασικών αλλά και των σύγχρονων μεθόδων σχεδιασμού, υπολογισμού, και παραγωγής μηχανολογικών προϊόντων και διατάξεων, τον ποιοτικό έλεγχο και τη διασφάλιση της ποιότητάς τους, καθώς και στη διαχείριση των οικονομικών δεδομένων μιας κατασκευαστικής – παραγωγικής διαδικασίας.
Όσον δε αφορά στην Κατεύθυνση των Ενεργειακών Μηχανολόγων Μηχανικών, έμφαση δίδεται στη μελέτη και τη διαχείριση ενεργειακών πηγών, στη μελέτη και την ανάπτυξη συστημάτων παραγωγής και μετατροπής της ενέργειας, την προστασία του περιβάλλοντος, και στη βέλτιστη διαχείριση και εξοικονόμηση της ενέργειας στον οικιακό και βιομηχανικό τομέα.
Τέλος, όσον αφορά στην Κατεύθυνση Βιομηχανικής Διοίκησης, έμφαση δίνεται στα σύγχρονα επιστημονικά εργαλεία λήψης διοικητικών αποφάσεων, όπου το ζητούμενο είναι η βέλτιστη απόδοση των σχετικών δράσεων στο λιγότερο δυνατό χρόνο και με το μικρότερο δυνατό κόστος, πάντα όμως, με γνώμονα τον σεβασμό προς το περιβάλλον και την κοινωνική αποδοχή.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΟΥ του ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ του ΔΙΠΑΕ
Με την ολοκλήρωση των Σπουδών τους οι Διπλωματούχοι του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΔΙΠΑΕ αναμένεται πως θα κατέχουν όλες τις απαραίτητες επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις ώστε να μπορούν να εργαστούν σε όλους τους τομείς του γνωστικού αντικειμένου του Τμήματος, είτε ως αυτοαπασχολούμενοι είτε ως υπεύθυνα στελέχη σχετικών επιχειρήσεων, οργανισμών, και υπηρεσιών.
Η επιτυχής ολοκλήρωση του Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΔΙΠΑΕ οδηγεί στη λήψη Ενιαίου & Αδιάσπαστου Τίτλου Σπουδών Μεταπτυχιακού Επιπέδου – Integrated Master (ΦΕΚ 4096/τ.Β/15-07-2024), ενώ παράλληλα, συνεπάγεται την άμεση και άνευ όρων εγγραφή των Διπλωματούχων του Τμήματος στα μητρώα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ).
Ειδικότερα, ο Διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός του ΔΙΠΑΕ είναι σε θέση να:
- Εφαρμόζει σύγχρονες επιστημονικές και τεχνολογικές μεθόδους στην εκπόνηση μηχανολογικών μελετών (π.χ., θέρμανση, ψύξη, κλιματισμός, υδραυλικές εγκαταστάσεις, πυρασφάλεια, ηχο-προστασία, καυσίμων αερίων, ανελκυστήρων, κλπ.), που σχετίζονται με εγκαταστάσεις σε κτίρια, και επιβλέπει την εφαρμογή τους, είτε ως στέλεχος κατασκευαστικής – μελετητικής εταιρίας, είτε ως αυτοαπασχολούμενος σε τεχνικό – μελετητικό γραφείο.
- Σχεδιάζει, αναπτύσσει και επιβλέπει τη λειτουργία μηχανολογικών εγκαταστάσεων και βιο-μηχανικών συστημάτων παραγωγής.
- Μελετά και εφαρμόζει κανόνες ασφαλείας σε μηχανολογικές εγκαταστάσεις.
- Εφαρμόζει σύγχρονες διοικητικές – οργανωτικές μεθόδους, στη διοίκηση επιχειρήσεων ή/και οργανισμών, καθώς και διοικητικές πρακτικές στην παραγωγή και την πιστοποίηση της ποιότητας και της καταλληλότητας μηχανών και συσκευών.
- Επιλαμβάνεται των κοινωνικών, περιβαλλοντικών και νομικών υποχρεώσεων των παραγωγικών, κατασκευαστικών και μεταποιητικών επιχειρήσεων, καθώς και των επιχειρήσεων παραγωγής ενέργειας σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό, και διεθνές επίπεδο.
- Εφαρμόζει σύγχρονες επιστημονικές και εργαστηριακές τεχνικές σε εργαστήρια δοκιμής τελικών προϊόντων, ελέγχου διαδικασιών και απονομής πιστοποιητικών τήρησης των προδιαγραφών ασφαλούς λειτουργίας και προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς και της διασφάλισης ποιότητας.
- Οργανώνει, επιβλέπει, επεξεργάζεται και αξιολογεί εργαστηριακές μετρήσεις-πειράματα σε όλους τους τομείς της ειδικότητάς του.
- Οργανώνει την παραγωγική διαδικασία χρησιμοποιώντας σύγχρονες μεθόδους επισκόπησης, οργάνωσης, ελέγχου και κατασκευής (με τη βοήθεια συστημάτων CAD/CAM/CAE/CIM, κλπ.), είτε σαν ειδικευμένο στέλεχος, είτε σαν αυτοαπασχολούμενος σε τεχνικό – μελετητικό γραφείο.
- Αναπτύσσει και εφαρμόζει στην πράξη σύγχρονες μεθόδους κατεργασιών, διαμορφώσεων (π.χ., CNC, FMS, robotics) και συγκολλήσεων.
- Μελετά και επιβλέπει την εφαρμογή μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος από τη ρύπανση που μπορεί να προκληθεί από ενεργειακά συστήματα, μηχανολογικές εγκαταστάσεις και μέσα μεταφοράς, όπως, για παράδειγμα, η μελέτη και κατασκευή θερμικών μηχανών αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.
- Ασχολείται με τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη, την εγκατάσταση και τη λειτουργία συστημάτων παραγωγής ενέργειας μέσω της αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
- Διαθέτει ικανότητες συλλογικής και ομαδικής εργασίας σε σύνθετα τεχνοοικονομικά θέματα της ειδικότητάς του, τόσο στο πλαίσιο της επιστήμης του Μηχανολόγου Μηχανικού όσο και σε κλάδους όπως η παραγωγή και διάθεση της ενέργειας, η οργάνωση μιας παραγωγικής επιχείρησης, η αξιοποίηση των προϊόντων, η διάθεση και επεξεργασία των αποβλήτων, κλπ..
- Ασχολείται με την έρευνα, την ανάπτυξη, και την καινοτομία σε όλους τους τομείς της ειδικότητάς του.
ΣΚΟΠΟΣ του ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ
Το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΔΙΠΑΕ αποσκοπεί στην κάλυψη των ακόλουθων περιοχών του γνωστικού αντικειμένου της Μηχανολογίας:
- Εξασφάλιση του απαραίτητου υπόβαθρου γνώσεων στα βασικά μαθήματα των Φυσικών και λοιπών Θετικών Επιστημών, ώστε να είναι δυνατή η παρακολούθηση της διαρκούς τεχνολογικής εξέλιξης, καθώς και η αφομοίωση και ενεργός συμμετοχή στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών.
- Υπολογισμός, σχεδίαση, και κατασκευή των επιμέρους στοιχείων που συνθέτουν ένα μηχανολογικό σύστημα.
- Τεχνολογία των χρησιμοποιούμενων υλικών στις κατασκευές, επεμβάσεις στη δομή τους, και εφαρμογές τους.
- Τεχνολογία των συγκολλήσεων.
- Διαμόρφωση και υπολογισμός των συστημάτων διακίνησης φορτίων.
- Κλασσικές και σύγχρονες μέθοδοι κατεργασιών στις κατασκευές.
- Μεθοδολογία σχεδίασης και βελτίωσης των κατασκευών.
- Μετρολογία, μέθοδοι ελέγχου των κατασκευών.
- Ποιοτικός έλεγχος και διασφάλιση της ποιότητας των κατασκευών.
- Μελέτη και κατασκευή των μηχανολογικών εγκαταστάσεων σε κτίρια.
- Οικονομοτεχνική ανάλυση, οργάνωση και διοίκηση των κατασκευαστικών και παραγωγικών διαδικασιών.
- Μελέτη και σχεδιασμός συστημάτων αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
- Πηγές ρύπανσης περιβάλλοντος, τεχνολογίες προστασίας περιβάλλοντος – απορρύπανση.
- Τεχνολογία μετρήσεων ηλεκτρικών και μη-ηλεκτρικών μεγεθών, σε ενεργειακά συστήματα και περιβαλλοντικές μελέτες.
- Σχεδιασμός, κατασκευή και λειτουργία συστημάτων θέρμανσης, ψύξης και κλιματισμού.
- Τεχνικές, εξέλιξη και βελτίωση παραγωγής διαφόρων προϊόντων εξοικονόμησης ενέργειας και επίλυση σχετικών προβλημάτων.
- Σχεδιασμός ενεργειακών εγκαταστάσεων σε κτίρια και βιομηχανίες.
- Μελέτη, λειτουργία και συντήρηση συστημάτων μετατροπής ενέργειας – θερμικών και υδροδυναμικών μηχανών.
- Τεχνολογία και δυναμική οχημάτων, τεχνολογία κλασικών και εναλλακτικών καυσίμων, κλασσικών και συνθετικών λιπαντικών, τριβολογία.
- Ερευνητική μεθοδολογία, ικανότητα συλλογής και ανάλυσης δεδομένων, καθώς και συγγραφής οικονομοτεχνικών μελετών και σύνθετων εργασιών.
- Ικανότητα εφαρμογής των γνώσεων που αποκτήθηκαν με κατάλληλη πρακτική άσκηση σε χώρους εργασίας.
ΔΟΜΗ των ΣΠΟΥΔΩΝ
Η διάρκεια των Σπουδών στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΔΙΠΑΕ είναι δέκα (10) εξάμηνα. Κατά τη διάρκεια αυτών των εξαμήνων, οι Σπουδές περιλαμβάνουν θεωρητική διδασκαλία, εργαστηριακές ασκήσεις, φροντιστήρια, σεμινάρια, επισκέψεις σε χώρους παραγωγής και εκπόνηση εργασιών.
Όσον αφορά στα γνωστικά αντικείμενα υποδομής του Τμήματος, αυτά περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη Φυσική, τα Μαθηματικά, τους Η/Υ, τη Μηχανική, την Επιστήμη και την Τεχνολογία των Υλικών, κ.ά., σε έκταση και βάθος καταλλήλου επιπέδου, τόσο όσον αφορά στην κατανόηση των μαθημάτων ειδικότητας που ακολουθούν όσο και των σύγχρονων τεχνολογικών διεργασιών, των εφαρμογών και της εξέλιξής τους στα πλαίσια της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και της δια βίου επαγγελματικής κατάρτισης.
Τα μαθήματα της εμβάθυνσης / εξειδίκευσης διακρίνονται σε τρεις κύριες κατευθύνσεις, αυτή των Κατασκευαστών Μηχανολόγων Μηχανικών, την αντίστοιχη των Ενεργειακών Μηχανολόγων Μηχανικών, και την Κατεύθυνση Βιομηχανικής Διοίκησης.
Τα δύο (2) τελευταία εξάμηνα των σπουδών (9ο και 10ο) περιλαμβάνουν την εκπόνηση της Διπλωματικής Εργασίας. Η εκπόνηση Διπλωματικής Εργασίας δίνει τη δυνατότητα στον φοιτητή να αποκτήσει την εμπειρία της εις βάθος μελέτης ενός θέματος της ειδικότητάς του, με πειραματική ή/και συνθετική εργασία, καθώς επίσης και κατάλληλη βιβλιογραφική ανασκόπηση, με έμφαση τόσο στην ανάπτυξη των προσωπικών ικανοτήτων του φοιτητή όσο και στη βελτίωση των ήδη υπαρχόντων ή/και ευρισκόμενων σε εξέλιξη νέων τεχνολογιών.
Επιπλέον, πριν από την λήψη του Πτυχίου του, ο φοιτητής Μηχανολόγος Μηχανικός του ΔΙΠΑΕ δύναται να πραγματοποιήσει (προαιρετικά) Πρακτική Άσκηση διάρκειας τριών μηνών. Η εν λόγω Άσκηση πραγματοποιείται σε χώρους παραγωγής, εργαστήρια, τεχνικά γραφεία, επιχειρήσεις, και άλλους χώρους εργασίας της ειδικότητας, με σκοπό την εμπέδωση των γνώσεων των προηγούμενων εξαμήνων, την παροχή δυνατότητας ανάπτυξης πρωτοβουλιών, καθώς και τη δυνατότητα ανάπτυξης ικανοτήτων.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ
Βασικός στόχος μας είναι η λειτουργία ενός σύγχρονου πολυτεχνικού Τμήματος, για την προαγωγή της έρευνας και της εκπαίδευσης στην επιστήμη του Μηχανολόγου Μηχανικού, προς όφελος της κοινωνίας και της επιστήμης. Το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΔΙΠΑΕ φιλοδοξεί να εκπαιδεύσει επιστήμονες ικανούς να ανταπεξέλθουν στη σύνθετη γνώση και τις απαιτήσεις του ευρύτερου χώρου δραστηριοτήτων της επιστήμης του Μηχανολόγου Μηχανικού, προτάσσοντας πάνω απ’ όλα τις πανανθρώπινες αξίες και τον σεβασμό προς το περιβάλλον. Μέσω της διεπιστημονικής μελέτης της Μηχανολογίας και των πολλαπλών εφαρμογών της, φιλοδοξεί επίσης να συμβάλλει στην προσπάθεια ανάτασης της ελληνικής οικονομίας, της ανταγωνιστικότητας, και της καινοτομίας, με απώτερο στόχο τον περιορισμό ή/και την αποτροπή του brain drain που βιώνει η χώρα μας σήμερα.
Ένας άλλος στόχος είναι η ανάπτυξη συνεργασιών με άλλα Ανώτατα Ιδρύματα τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού, με σκοπό τη δημιουργία κοινών Ερευνητικών Προγραμμάτων ή/και αντίστοιχων Εκπαιδευτικών (Προπτυχιακών ή/και Μεταπτυχιακών Σπουδών). Για τον σκοπό αυτό, αναπτύχθηκε έντονη συνεργασία με την Ακαδημία των Αθηνών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, και το Πανεπιστήμιο Texas A&M (Huston TX, USA). Επιπλέον, στο πλαίσιο του Προγράμματος ΕRASMUS+, υπάρχουν συνεργασίες ανταλλαγής Σπουδαστών και Εκπαιδευτικού Προσωπικού με Ιδρύματα από πολλές χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τέλος, ένας από τους βασικότερους στόχους του Τμήματος είναι η ανάπτυξη συνεργασιών με την παραγωγή. Αυτό θεωρείται απόλυτα αναγκαίο, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα άμεσης άσκησης των γνώσεων που αποκτούν οι φοιτητές σε πραγματικές συνθήκες εργασίας, αλλά και η βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, μέσω της αλληλεπίδρασής της με την παραγωγή. Το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΔΙΠΑΕ, με έδρα την πόλη των Σερρών, είναι ένα από τα δύο Τμήματα (το άλλο είναι το αντίστοιχο Τμήμα του ΑΠΘ) που εδράζουν στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης. Στις εν λόγω 2 Περιφέρειες, των 12 Περιφερειακών Ενοτήτων, λειτουργούν πολλά & μεγάλα βιομηχανικά συγκροτήματα, όπως 2 πετρελαϊκές βιομηχανίες (ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη – με δύο διυλιστήρια – και KAVALA OIL–Energean Oil & Gas), ισάριθμες χημικές βιομηχανίες (Ελληνικά Λιπάσματα & Χημικά ELFE και Χημική Βιομηχανία Ξάνθης), 7 μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες (όπως π.χ., ΜΕΒΓΑΛ, ΚΡΙ-ΚΡΙ, Ροδόπη, ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ, κ.ά.), τα παραρτήματα των πολυεθνικών εταιρειών NESTLE, Coca Cola, και Hewlett Packard, κραταιές τσιμεντοβιομηχανίες (ΤΙΤΑΝ), βιομηχανίες αλουμινίου (Alumil), και υλικών ξηράς δόμησης (Fibran), πολλές βιομηχανίες τροφίμων (π.χ., ELBISCO, ARIVIA, κ.ά.), 3 βιομηχανίες κατασκευής ανελκυστήρων (KLEEMAN, METRON, και DOPPLER), μεγάλες καπνοβιομηχανίες (ΣΕΚΑΠ), χαρτοβιομηχανίες (όπως, π.χ., η Χαρτοβιομηχανία Ροδόπης και η MAXI στην Κατερίνη), βιομηχανίες προϊόντων υψηλής τεχνολογίας (π.χ., Olympia Electronics, REYKAP, κ.ά.), η εξαγωγική βιομηχανία επίπλων γραφείου ΔΡΟΜΕΑΣ, η εταιρία επιστημονικού λογισμικού προσομοιώσεων BETA CAE, τα ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ, τα παραρτήματα των εταιριών φυσικού αερίου ΕΔΑ ΘΕΣΣ και ΔΕΣΦΑ, τα αιολικά πάρκα των Ομίλων Μυτιληναίου και Παυλίδη στο Σιδηρόκαστρο Σερρών, το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο του Θησαυρού και οι μεγάλες εξαγωγικές βιομηχανίες μαρμάρου στη Δράμα, κ.ά.. Το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΔΙΠΑΕ ήδη συμβάλλει τα μέγιστα στην κάλυψη του κενού μεταξύ των αυξανόμενων απαιτήσεων των ανωτέρω επιχειρήσεων για εξειδίκευση και αριστεία και των δεξιοτήτων που διατίθενται σήμερα στην αγορά εργασίας, ενισχύοντας την προσπάθεια της τοπικής (αλλά και ευρύτερα της ελληνικής) οικονομίας για αύξηση της ανταγωνιστικότητάς της.
ΠΡΟΣΔΟΚΩΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
- Λειτουργία ενός ισχυρού, βιώσιμου, και διεθνώς ανταγωνιστικού Τμήματος, με αντικείμενο αυτό του ευρέος φάσματος των βασικών και εφαρμοσμένων πεδίων της σύγχρονης επιστήμης του Μηχανολόγου Μηχανικού.
- Δημιουργία επιστημονικού δυναμικού υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης, για τη στελέχωση τόσο της έρευνας όσο και της παροχής υπηρεσιών σε τομείς μοχλούς για την οικονομική ανάπτυξη.
- Εφοδιασμός των φοιτητών με τις απαραίτητες θεωρητικές, τεχνικές και τεχνολογικές γνώσεις και δεξιότητες στην επιστήμη του Μηχανολόγου Μηχανικού, που θα οδηγήσουν σε γνώση, διευρυμένο επαγγελματικό ορίζοντα, κινητικότητα, και επαγγελματική καταξίωση.
- Δημιουργία συνεργειών με τα άλλα συγγενή Τμήματα Μηχανολόγων Μηχανικών και τα αντίστοιχα Ερευνητικά Εργαστήρια που εδράζουν στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.
- Επιστημονική υποστήριξη επιχειρήσεων και διοικητικών υπηρεσιών των Περιφερειών Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.
- Συνεχής εξέλιξη και προσαρμογή στα νέα τεχνολογικά δεδομένα, με στόχο την υποστήριξη της εγχώριας βιομηχανίας στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας της και, εν τέλει, στην αξιοποίηση και προώθηση των Ελληνικών προϊόντων.
Εκ μέρους του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών,
-Ο-
Πρόεδρος του Τμήματος
Κώστας Κλεΐδης
Καθηγητής